Pluspunten van oudere werknemers

2 januari, 2024 - Marielle Kuijpers

Hier zijn pluspunten van ervaren werknemers, die jou als werkgever waardevolle voordelen kunnen opleveren. Het is echter opmerkelijk dat bij sollicitaties vaak de voorkeur wordt gegeven aan jongere kandidaten. Hier zijn goede argumenten om toch te overwegen voor een kandidaat van 50 jaar of ouder:

Voordelen van ervaren werknemers:

Rijke kennis en ervaring:
Oudere werknemers brengen doorgaans een schat aan kennis en ervaring met zich mee, gecombineerd met een uitgebreid professioneel netwerk. Hierdoor kunnen ze sneller op het gewenste niveau functioneren dan hun jongere collega's.

Stabiel arbeidsverleden:
In tegenstelling tot veel jongere werknemers zijn oudere werknemers geen frequente jobhoppers. Hun loyaliteit draagt bij aan het behoud van personeel, wat resulteert in kostenbesparing op wervingsprocessen.

Evenwichtige werk-privébalans:
Over het algemeen hebben oudere werknemers een goede balans tussen werk en privé. In latere levensfasen treden vaak periodes van rust en stabiliteit op, waarin privéverplichtingen verminderen.

Diepgewortelde motivatie:
Veel werkloze ouderen zijn zeer gemotiveerd om weer aan het werk te gaan. Ze vormen een groep arbeidskrachten die tot op het bot gemotiveerd is. Statistieken tonen aan dat 50- tot 60-jarige werknemers vaak meer enthousiasme tonen dan hun jongere collega's.

Diversiteit in het team:
Het aannemen van oudere werknemers draagt bij aan een veelzijdig en divers team. Dit zorgt voor een betere representatie van de samenleving, maakt optimaal gebruik van diverse kwaliteiten en verbetert het bedrijfsimago.

Beperkt kortdurend verzuim:
In tegenstelling tot de algemene opvatting zijn oudere werknemers over het algemeen minder vaak afwezig dan jongere collega's. Hoewel het ziekteverzuim bij oudere werknemers langer kan duren, kan dit risico worden beheerd met de Compensatieregeling van het UWV.

Subsidies voor oudere werknemers:
Bij het in dienst nemen van oudere werknemers kom je mogelijk in aanmerking voor subsidies of financiële voordelen, zoals het loonkostenvoordeel (LKV). Het benutten van dergelijke regelingen kan gunstig zijn voor zowel werkgevers als werknemers.

Mentorschap en Kennisoverdracht:
Ervaren werknemers hebben vaak de mogelijkheid om als mentoren op te treden voor jongere collega's. Ze kunnen hun rijke ervaring en diepgaande kennis delen, waardoor er een waardevolle vorm van kennisoverdracht ontstaat binnen het team. Dit kan niet alleen de professionele ontwikkeling van de jongere generatie bevorderen, maar ook zorgen voor een continuïteit van expertise binnen het bedrijf.

Stressbestendigheid en Probleemoplossend Vermogen:
Oudere werknemers hebben doorgaans een ontwikkelde stressbestendigheid en een verbeterd vermogen om met uitdagende situaties om te gaan. Door de jarenlange werkervaring hebben ze vaak diverse zakelijke scenario's meegemaakt en beschikken ze over een goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen. Dit kan cruciaal zijn bij het aanpakken van complexe vraagstukken en onvoorziene uitdagingen binnen het bedrijf. Het vermogen om kalm te blijven onder druk kan een waardevolle troef zijn voor het algehele functioneren van het team.

Recent nieuws:

De onschatbare waarde van een LMS ... Lees meer
Het creëren van betrokken ... Lees meer